Сир домашній

СКЛАДОВІ
сир 1 кг
молоко 1 літр
яйце 1 шт (або 2 жовтки)

вершкове масло 100-130 г
сода 1 ч. л.
сіль (за смаком) 1 ч. л. (без гірки)
ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ
Загальний час приготування
4 год

Активний час приготування
40 хвилин

Складність
ЛЕГКИЙ

Молоко налити у велику каструлю, поставити на вогонь та довести до кипіння.
У молоко покласти сир і варити, помішуючи, 3-5 хвилин|мінути| на маленькому вогні, поки не відокремиться сироватка.

Чисту марлю добре змочити у воді, скласти в 2 шари і застелити друшляк.
Гарячу сирну масу перелити в друшляк, застелений марлею.

Дати сироватці добре стекти, міцно зав’язати марлю і підвісити над раковиною, щоб стекла зайва рідина.

В окремій мисці збити разом: розм’якшене вершкове масло з жовтками (або яйцем), сіллю та содою.

Коли сироватка добре стіче, перекласти сир у чисту каструлю.
Сир з’єднати зі збитою олією та жовтками, і добре перемішати.

Порада. По-бажанню, до сиру можна додати насіння кмину, кропу або інші спеції на Ваш смак.

У велику каструлю налити трохи води та довести її до кипіння. Зверху поставити каструлю, меншого розміру, із підготовленою сирною масою.
Варити сирну масу на водяній бані, помішуючи ~8-10 хвилин, або поки маса не почне плавитися і стане тягучою.

Перекласти гарячу сирну масу в змащену вершковим маслом форму або друшляк.

Зверху придавити масу легким пресом і забрати в холодильник на 2-3 години.
Готовий сир акуратно вийняти з|із| форми і нарізати на порції.

admin

Сейчас читают: