Як зберегти авторитет в очах дитини

Починати слід з того, щоби цей авторитет виробити. І перша помилка, яку ви можете припустити, – планомірно працювати на досягнення цієї мети. Запам’ятайте, що завоювання поваги та довіри не повинні бути штучними. Цей процес може стати результатом інших дій, вкладених у спілкування з дитиною, з його виховання. Хоча й останнє не зовсім вірно: не виховуйте дитину, але допомагайте їй освоювати цей світ і дізнаватися про те, яка поведінка призводить до кращих результатів.

Чому варто уникати штучного вироблення поваги? Діти вкрай чутливі до всіх слів та вчинків, вони миттєво відчувають будь-яку фальш. Ось чому вони так активно пручаються дорослим, які розмовляють з ними навмисне “дитячим” тоном, усвідомлюючи, що це лише імітація, маскування. Не спускайтеся до їхнього рівня, інакше вони не зможуть піднятися на наступний щабель. Це ж стосується і поваги, і авторитету: навмисне панібратство, демократизм чи інші способи, вибрані вами для досягнення мети, викличуть протест у душі дитини, щойно вона зрозуміє, що ваша поведінка неприродна. А станеться це дуже швидко.

Отже, перша і основна порада: будьте природні. І все станеться само собою. Точніше, майже само собою. Тому що після того, як ви навчитеся (а це справді дуже складно) бути відкритим перед своєю дитиною, довіряти їй і не приховувати, не обманювати навіть у дрібницях, він і сам потягнеться вам назустріч. Незалежно від того, який стиль виховання вам ближче – авторитарний чи демократичний – він відгукнеться на вашу природність і почне довіряти і визнавати ваш авторитет. Однак складність полягає саме у тому, щоб бути чесною. Адже це не просто означає максимальну довірливість у стосунках та словах. Вам потрібно навчитися бути чесним у вчинках.

Наприклад, якщо ви стверджуєте, що людині не можна курити, то краще і самому відмовитися від цієї звички. Навчаючи дитині правильної посадки за письмовим столом, зверніть увагу на власну поставу. Розповідаючи про те, наскільки важливо читати класичну літературу, подумайте, як ви поясните йому, що на вашому столику лежать одні детективи. Кожна дрібниця вашого життя повинна відповідати вашим словам. Це складно, але якщо знайшовши правильний шлях, ви не тільки завоюєте авторитет, але й легко його збережете.

Звичайно, ніхто не застрахований від помилок, і напевно ви порушуватимете власні принципи. Але і в цьому випадку все залежить від того, як ви поводитеся із сином чи дочкою. Якщо ви покажете їм, що кожен заслуговує на прощення, що кожен може помилитися, що ви завжди приймете його таким, яким він є, і допоможете йому у важкій ситуації, то і у відповідь отримаєте те саме. Ваша дитина зрозуміє, якщо ви зірветесь і запалите цигарку, і допоможе впоратися зі згубною звичкою, не втративши при цьому довіри.

admin

Сейчас читают: