Як поводитися з батьками та складними дітьми на майданчику?

Заради вашої дитини постарайтеся знайти майданчик з мінімальною кількістю проблемних дітей і батьків. Зокрема, якщо ви знаєте, що на тому чи іншому майданчику мами та тата нерідко розпивають спиртні напої, курять, лаються і скандалять, краще віддати перевагу іншому місці для відпочинку з дитиною. Але в будь-якому випадку ви повинні бути готовими до неминучих конфліктів.
Вирушаючи на дитячий майданчик, намагайтеся поводитися спокійно і виявляти ангельське терпіння. Це найкраще, що ви можете зробити, особливо, якщо доведеться зіткнутися з конфліктними батьками. Якщо хтось із дорослих на майданчику кричить на вас, нападає зі звинуваченнями, стверджує, що ваша дитина погано вихована, відповідайте спокійно та ввічливо, тримайте себе в руках. Якщо зробити це стає занадто важко, пригадайте, що ваше маля спостерігає за тим, що відбувається, і запам’ятає вашу поведінку як зразкову модель, якої потрібно дотримуватися в подібних ситуаціях. В іншому намагайтеся бути з іншими батьками спокійною, привітною та доброзичливою.

Якщо дорослі можуть вирішити виниклі питання і врегулювати конфлікт, то зі складними дітьми все інакше. Пам’ятайте, що ви не маєте права карати чужу дитину, як би сильно вона не завинила. Займатися цим можуть лише його батьки. Якщо ж вам потрібно самій шукати відповідну модель поведінки з важкою дитиною, пам’ятайте одне просте правило: в жодному разі не можна звинувачувати в чомусь малюка і тим більше лаяти його, не пояснивши докладно, спокійно і м’яко, що він зробив не так.

Втручайтеся у спілкування вашої дитини з іншими лише тоді, коли це необхідно. При цьому не злиться на інших дітей тільки тому, що вони образили вашого малюка. Наприклад, ваша дитина підійшла до чужої іграшки і взяла її в руки, а інша підбігла, відібрала річ, вдарила малюка, а потім зав’язалася бійка. Глибоко зітхніть, заспокойтесь і йдіть залагоджувати конфлікт.

Ви повинні зрозуміти: якщо одна дитина б’є іншу, вона може просто інстинктивно захищатися, а якщо відбирає свою іграшку – оберігати своє майно. Він ще не знає, що річ повернуть йому, він ще не розуміє, що конфлікт можна вирішити словами. Уявіть, що хтось підійшов, забрав вашу сумочку і тікає геть. Напевно, і ви кинулися б на кривдника, забрали річ, а то й ударили б. Подумайте про це і спокійно, м’яко поясніть чужій дитині, що ваш малюк не хотів його образити, і слід було просто словами висловити своє невдоволення, а не битися. Навчіться ласкаво говорити з чужими дітьми та їхніми батьками, і конфліктів на дитячому майданчику поменшає.

admin

Сейчас читают: