Емоційні травми з дитинства

Усі комплекси з дитинства. Необачно кинуте слово у бік дитини, здатне поранити його душу і зародити сумніви. Він може злякатися, опинившись один у незвичній новій обстановці, і перенести цей страх у доросле життя. Звідси виникає страх самотності. Які бувають емоційні травми у дитинстві та як їх подолати у дорослому житті, розглянемо нижче.
Переляк. Злякатися можна будь-чому і будь-де, цей стан переживає кожна людина. Інший момент – переляк у дітей, що супроводжується емоційним сплеском, коли зароджуються негативні асоціації з подією і в підсвідомості міцно відкладається інформація. Наприклад, дитина злякалася водія маршрутного таксі. Його неголене обличчя викликало асоціацію з персонажем на прізвисько «Чорна борода» з мультфільму, його різкі та грубі рухи у поєднанні з низьким баритоном зародили глибоку ворожість у малюка до представників цієї професії. Через десятиліття, вже ставши дорослим, він сідає у рейсовий автобус чи маршрутне таксі та інстинктивно озирається на водія, порівнюючи його з образом, що зберігає підсвідомість. Таким чином, цей тип людей у ​​людини викликає відторгнення та неприємні відчуття, хоча сам об’єкт уваги, незважаючи на брутальний зовнішній вигляд, може виявитися доброю людиною з легким почуттям гумору. Щоб вилікуватися від такого емоційної травми, необхідно усвідомлено йти на контакт із представниками даного типу людей. Чим більше ви з ними спілкуватиметеся, тим краще їх дізнаєтесь, тим швидше вони відкриються для вас з нового боку.

Публічний виступ. Коли дитина виступає на сцені при накопиченні великої кількості людей, вона вже відчуває певний дискомфорт. А якщо його виступ супроводжується глузуванням та відсутністю уваги, то ораторське мистецтво психологічно травмує його. Таким чином людина буде боятися висловити свою думку прилюдно, провести збори і навіть сказати тост на ювілеї. Для позбавлення від цієї емоційної травми слід відвідати тренінги з комунікативного спілкування.

У будь-якому випадку, емоційні травми, які стосуються нашого дитинства, можна вилікувати у дорослому житті. Головне – подолати страх невдачі та сміливо “працювати” над усуненням комплексу.

admin

Сейчас читают: