Вплив електронних пристроїв на мозок дітей

Дворічний малюк просить ваш смартфон чи планшет, щоб подивитися відео чи пограти у гру? Якщо дитина росте в будинку, в якому багато всіляких гаджетів, батькам складно утримати його від їхнього використання. Маленьких дітей так приваблюють високотехнологічні пристрої, що вони стають досвідченими користувачами смартфонів та планшетів задовго до того, як навчаться читати та писати. Нерідко батьки дають дітям усі ці гаджети, щоб зайняти їх чимось, особливо тоді, коли самі зайняті.

Згідно з звітом, опублікованим Управлінням у справах радіо, телебачення та підприємств зв’язку Великобританії у 2012 році, 37 % дітей віком 3-4 років заходять на Інтернет сайти, дивляться телебачення або грають у комп’ютерні ігри та проводять 15,5 години на тиждень перед екрани.

Питання, яке непокоїть не лише батьків, а й учених, полягає в наступному: чи сприяє знайомство з високими технологіями розвитку дітей чи гаджети негативно впливають на процес навчання.

Чи завдають електронні пристрої шкоди дітям?

Істина полягає в тому, що вчені ще не мають достатньої кількості даних, щоб проконсультувати нас про вплив технологій на когнітивний і соціальний розвиток дітей, оскільки зі смартфонами і планшетами виростає поки що тільки перше покоління малюків.

Що на той час вже виявили дослідники?

Дженні Радескі, вчений з університету Бостона, опублікувала дослідження, в якому пов’язує надмірний вплив засобів масової інформації з поганими механізмами саморегуляції у дітей раннього віку і припускає, що заміна фізичної активності та взаємодій з людьми використанням мобільних пристроїв може бути потенційно шкідливою для дітей.

Цікавий експеримент, проведений вченими у Центрі розвитку дітей ясельного віку Барнард-коледжу, показав, що діти віком від півтора до трьох років, яким давали пограти з IPad, були настільки ними поглинені, що не реагували навіть тоді, коли їх звали на ім’я. Коли пізніше діти грали без електронних пристроїв, вони виявляли найкращу соціальну та творчу поведінку.

Дослідження демонструє, що діти дворічного віку і молодше навчаються краще, використовуючи свої природні почуття та відчуття для дослідження навколишнього світу та взаємодії з іншими дітьми та дорослими. Практичні, активні заняття допомагають малюкам розвивати сенсомоторні та емоційні навички. Групові ігри також навчають дітей використовувати свою уяву та навички вирішення проблем.

Але чи шкідливі високі технології і чи можуть діти отримувати користь від використання мобільних пристроїв?

Загальновідомо, що немовлята та малюки віком до двох років, як правило, краще навчаються і більше дізнаються за допомогою ігор та взаємодії з різними матеріалами, які сприяють їхньому фізичному та соціальному розвитку. Однак існує дослідження, яке доводить, що інтерактивні медіа, такі як електронні книги або інші програми, допомагають дітям у віці п’яти-шості років розвивати словниковий запас та покращувати навички читання.

За словами Ірини Веренікіної, наукового співробітника університету Воллонгонга в Дубаї, ОАЕ, діти мають використовувати мобільні пристрої, щоб грати у творчі ігри, а не просто бути зайнятими.

Вона також вважає, що правильно обрані мобільні додатки, які мають бути одночасно цікавими та багатоваріантними, спонукають малюків використовувати уяву та покращують їхню здатність до навчання.

Якщо ми не можемо заборонити використання мобільних пристроїв, як зробити так, щоб діти отримували від них максимальну користь?

Тримайте пристрої на підлозі. Дослідження д-ра Веренікіної показало, що краще залишати технологічні пристрої на підлозі, тому що в цьому випадку діти більше повзають і рухаються порівняно з положенням, що сидить. Вона також вважає, що важливо вибирати такі додатки, які задіяють уяву дітей, захоплюють їх інтерес, а також підходять дітям за віком та задовольняють їхні потреби.
Знайомте дітей з новими технологіями, але намагайтеся, щоб їхній розклад був збалансованим. Д-р Розі Флувіт, фахівець з питань навчання дітей у ранньому віці Відкритого університету у Великій Британії, радить батькам знайомити дітей з широким спектром занять, включаючи нові технології, оскільки вони, безумовно, є частиною нашого життя, але завжди пам’ятати про те, що зловживання мобільними пристроями може впливати на поведінку дітей.
Використовуйте гаджети разом із дитиною. Експерти рекомендують батькам використовувати мобільні пристрої разом із дитиною, особливо у молодшому віці. Ви можете допомогти вашому малюку отримати більше користі від смартфона або планшета, якщо перебуватимете поряд і допомагатимете йому. Найкращий спосіб включити нові технології в життя вашої дитини полягає в тому, щоб зробити це спільним. Беріть активну участь і контролюйте, чим займається ваша дитина в Інтернеті. Це також допоможе встановити стандарти на майбутнє.

admin

Сейчас читают: