Електробезпека дітей: поради батькам

Насправді ймовірність ураження дитини електричним струмом у домашніх умовах не дуже велика. Але електричні пристрої можуть бути небезпечними в іншому відношенні. Ігри з працюючими або старими електроприладами можуть призвести до опіків і навіть до пожежі. Найчастіше ви можете зрозуміти, чи несуть ваші електроприлади, і навіть розетки небезпека, просто глянувши ними. При цьому звертайте особливу увагу на потертість або палицю.

Нагрівальні прилади, такі як електроплити та електрочайники, зазвичай використовують набагато більше енергії, ніж телевізори або настільні лампи. Тому, якщо ми вмикаємо в одну розетку відразу багато потужних приладів, це може призвести до пожежі.

Загальні поради щодо електробезпеки

Є кілька порад, які допоможуть запобігти пожежам, пов’язаним з електроприладами, незалежно від того, скільки років вашій дитині.

Відключайте всі електричні пристрої, які можуть нагріватися, такі як випрямляч для волосся або праска, відразу ж як тільки ви перестали ними користуватися. У такий спосіб ви виключите ризик виникнення пожежі.
Періодично оглядайте прилади та розетки, щоб переконатися, що вони придатні для роботи. Палі на розетках або потертість проводів означатимуть наявність проблем, які потрібно негайно усунути.
До одного гнізда розетки можна вмикати лише один пристрій. Розгалужувачі типу трійника можуть допомогти вам запустити кілька пристроїв відразу, але вони можуть бути небезпечними. Намагайтеся не перевантажувати розетки, особливо енергоємними приладами, такими як чайник та праска.
Відключайте електроприлади, перш ніж лягати спати. Чи знаєте ви, що зарядний пристрій для мобільного телефону може перегрітися і спалахнути, якщо буде залишено в мережі надовго? Якщо електричний пристрій не розрахований на цілодобову роботу, наприклад, так, як розрахований на цей холодильник, вимкніть його та від’єднайте від мережі.
Діти до 3-х років

Вони досить дорослі, щоб зрозуміти прості інструкції, але поки що не дуже розуміють сенс слова «небезпека», до того ж дуже цікаві. Все це означає, що краще тримати небезпечні електричні об’єкти поза досяжністю ще маленьких дітей.

Електричні пристрої можуть бути дуже привабливими для малюків, особливо якщо їх використовують мама та тато. Ховайте пристрої подалі від дітей: у шафу або на високу полицю, щоб вони не змогли дістатися до них та підключити до мережі.
Діти можуть відчувати бажання засунути пальці в розетку або грати у дорослих, що трапляється досить часто, і при цьому захотіти включити в мережу ваші «дорослі» електроприлади, у тому числі такі потужні, як випрямляч для волосся або праска. Щоб уникнути небажаного поводження дітей з розетками та електроприладами, краще придбати комплект заглушок для розеток з ключем, а також видалити від малюків небезпечні прилади.
Діти 3–5-ти років

Коли діти стають старшими, вони починають шукати все більше і більше пригод. Але в той же час малюки, що подорослішали, вже готові до вивчення того, що є небезпечним, а що ні.

Прищеплюйте дітям добрі звички. 3-5-річні малюки не більше захищені від електричних опіків та ударів, ніж немовлята та малюки до 3-х років. Тож якщо ваші пояснення для немовлят та дітей до 3-х років виявилися корисними, вони будуть актуальними й тепер, коли ваші діти підросли.
Гарні звички важко кинути. 3-5-річні діти цілком можуть вивчити основні правила техніки безпеки. Навчіть їх триматися подалі від розеток та не грати з технікою. Іноді вони можуть і про щось забути, але це не означає, що ваші уроки не знадобляться їм у майбутньому.
Вода та електрика несумісні, хоча багато батьків і не поспішають розповідати про це дітям. Якщо ви розкажете малюкам, звідки чекати на небезпеку, вони будуть менш схильні робити помилки.
Діти 5-7 років

На дітей віком 5–7 років можна покласти трохи більшу відповідальність. Уроки безпеки можуть бути цікавими та веселими як для них, так і для вас, і допоможуть розвивати пам’ять. Не чекайте, що вони запам’ятають усі, але вони повинні зрозуміти суть тих небезпек, про які ви розповідаєте.

Навчання дітей заходам безпеки приносить велику користь. Якщо діти використовують електроприлади, вони, як і раніше, повинні бути під наглядом, але ви можете очікувати від них розуміння деяких видів ризику.
Відповідальність може бути страшним словом навіть для дорослих. Хоча дітей 5–7 років можна починати вчити доглядати своїх молодших братів і сестер – у цьому віці вони ще не зовсім готові до такої відповідальності, особливо якщо в кімнаті є електроприлади.
Іграшки, в яких використовується електрика, спочатку спроектовані так, щоб унеможливити небезпеку ураження електричним струмом. Однак варто нагадати дітям про їхнє правильне використання та пояснити можливі небезпеки.
Діти 8-11 років

У цьому віці всі діти мають бути готовими до більшої відповідальності. Більшість із них можуть самостійно вирішити, чи є ситуація безпечною чи небезпечною.

admin

Сейчас читают: