Як розумово підготувати дитину до школи

Чи знаєте ви, навіщо потрібна підготовка до школи і що повинен знати дошкільник на порозі 1 класу? Як батькам підготувати дитину до школи? Як допомогти малюкові успішно перейти до нового, дуже важливого життєвого етапу?

Інтелектуальна підготовка до школи: основні принципи розвитку дитини

Сьогодні дошкільні розвиваючі курси для дітей користуються величезною популярністю. Багато з них практикують стандартну програму навчання базовим навчальним навичкам (читанню, письму, рахуванню, англійській мові), розбавляючи уроки заняттями творчих напрямків. Чи потрібно це дитині? Шкільні педагоги після такої підготовки спостерігають наступну картину: в голові дитини маса непотрібних знань і при цьому повна відсутність елементарних навичок взаємодії з дітьми, навчання, самоорганізації.

Як підготувати дитину до школи? Щоб початкова школа стала для малюка позитивним досвідом, до вступу в 1 клас дошкільник повинен:

  • мати досить розвинені когнітивні здібності, зокрема пам’ять, увагу, мислення, навички обчислень, вміння міркувати, розуміти предмет вивчення, грамотну мову;
  • вміти будувати взаємини в незнайомій соціальній групі;
  • вміти самостійно виконувати завдання вчителя (це дисципліна, самостійність, відповідальність);
  • розуміти, навіщо потрібно вчитися в школі, яка користь від знань.

Звичайно, дошкільнику потрібно вміти читати, писати, рахувати. Читання необхідне, щоб самостійно вивчати тему, знайомитися з умовою завдань. Читаючи хорошу літературу, школяр розвиває мову, збагачує її новими словами, вчиться мислити. Рахування подумки взагалі вчені вважають найефективнішим засобом розвитку розуму. За результатами останніх досліджень вони дійшли висновку, що математичні обчислення відмінно тренують мозок, а також стимулюють ділянки головного мозку, активність яких призводить до зниження тривоги, емоційних переживань. Тобто, рахування подумки -це, свого роду, медитація, яка сприятиме зміцненню психологічного здоров’я людини.

Підготовка до школи за допомогою математики: Школа ментальної арифметики Соробан®

Розвивати математичні вміння дошкільника важливо з багатьох причин. Математика — така наука, де не вийде просто визубрити тему, захистити її і тут же забути. Цариця наук вимагає від учнів продуктивної роботи розуму. Як зацікавити дитину цією складною, але дуже важливою дисципліною? Для початку батьки і самі повинні розуміти її переваги, яка користь від неї поза уроками математики.

Отже, чим корисна дошкільна математична підготовка?

  1. Розвиває розумові здібності. Дитина вчиться логічно міркувати, аналізувати дані, систематизувати, узагальнювати і вибирати важливе, прогнозувати результат, робити висновки. У нерозривному зв’язку з мисленням розвиваються найцінніші когнітивні здібності (концентрація, спостережливість і ін.), корисні для успішної пізнавальної діяльності.
  2. Тренує пам’ять, особливо якщо в навчанні використовуються наочні інструменти, робота пальцями рук (дрібна моторика).
  3. Загартовує характер. Щоб вирішити завдання з математики, недостатньо одних тільки математичних знань, навичок. Потрібно ще завзятість, впевненість, цілеспрямованість, наполегливість, самодисципліна. Регулярні заняття по ментальному рахунку призводять до розвитку цих якостей.
  4. Допомагає розвитку музичних здібностей. Зв’язок між музичним талантом і здібностями до математики — науково доведений факт. Пояснення такого явища просте — математичні обчислення і аналіз музичної інформації мають загальний «центр управління» в головному мозку. Відповідно, коли учень рахує в розумі, розвивається його музикальність, і навпаки.
  5. Корисна для кращої успішності в гуманітарних науках. Ми звикли розділяти точні і гуманітарні науки. Однак математика, математичні закони, принципи, поняття лежать в основі багатьох наук, ніяк з нею не пов’язаних: лінгвістика, соціологія, журналістика, географія та багато інших. Ментальний рахунок Соробан®, зокрема, тренує увагу, змушує півкулі мозку працювати швидше, що позитивно позначається на якості і швидкості читання.
  6. Вчить вирішувати побутові завдання. Раціональне мислення, здатність вникнути в суть проблеми, розкласти її по поличках, прогнозувати наслідки допомагають ухваленню зважених, правильних рішень в складних життєвих ситуаціях.
  7. Актуальна в навколишньому світі, де широко використовуються цифрові технології. Математичні знання дошкільника в майбутньому допоможуть йому освоїти такі види діяльності, як програмування, проектування і т. д.
  8. Мотивує учнів на успіх. Кожна вирішена задача — це позитивний результат наполегливої ​​праці, радість від перемоги, задоволення — фактори, що становлять внутрішню мотивацію.

Заняття в Школі Соробан® — не тільки про те, як розумово підготувати дитину до 1 класу. Вони ще й про те, як допомогти маленькому учневі 5-11 років стати різнобічною, самодостатньою, успішною особистістю.

admin

Сейчас читают: